Pravila kolačića

Zadnje ažurirano: 23.05.2018

U svrhu boljeg korisničkog iskustva naša web stranica pri Vašoj posjeti na Vaše računalo pohranjuje male tekstualne datoteke, odnosno kolačiće. Ovo je praksa u najmanje 90% web stranica u svijetu, no prema direktivi Europske unije iz svibnja 2011. godine obvezni smo prije pohranjivanja kolačića zatražiti Vaš pristanak.

Što je kolačić?

Kolačić je mala tekstualna datoteka koja se prenosi na računalo korisnika ili njegov mobilni uređaj prilikom posjećivanja web stranice. Pohranjuje ju upravo posjećena web stranica te je svaki kolačić jedinstven korisnikovom web pregledniku. Obično uključuje ime poslužitelja s kojeg je kolačić poslan, vijek trajanja kolačića te njegovu vrijednost najčešće u obliku slučajno generiranog jedinstvenog broja.

Kolačić obavještava web stranicu da se “stari” korisnik ponovno priključio pamteći njegove postavke. Kolačići bilježe korisnikove preferencije i postavke, unose ih u internetske obrasce te bilježe informacije prijavljenih korisnika.

Informacije koje kolačić bilježi mogu biti spremljene isključivo ako korisnik to omogući, web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im korisnik nije dao i ne mogu pristupiti drugim datotekama na korisnikovu računalu. Kolačići ne sadržavaju nikakve osobne podatke odnosno informacije koje bi Vas mogle identificirati.

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Osnovna svrha kolačića je unaprijeđenje korisničkog iskustva.

Zakon dopušta spremanje kolačića na Vaš uređaj ako je izričito potreban za rad stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebno je Vaše dopuštenje.

Je li prihvaćanje kolačića nužno?

Ako posjećujete našu web stranicu pristajete na upotrebu i pohranu kolačića na Vaš uređaj. Možete pregledavati stranicu i bez kolačića, no u tom Vam slučaju određene funkcionalnosti neće dostupne.

Postavke s kolačićima mogu se kontrolirati i konfigurirati u Vašem web pregledniku. Svaki korisnik može promijeniti svoje postavke na internetu čime sam birati hoće li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, no uzmite u obzir da je većina preglednika postavljena tako da prihvaća kolačiće. Također, kada god poželite možete izbrisati kolačiće pohranjene na vašem uređaju ili postaviti da se oni automatski pobrišu pri zatvaranju web preglednika.

Koliko se dugo kolačići nalaze na Vašem računalu?

Prema vremenu trajanja koje kolačić biva pohranjen na računalu dijelimo ih u dvije kategorije.

Stalni ili spremljeni kolačići sačuvani su na disku, odnosno Vašem računalu te ondje ostaju i nakon zatvaranja web preglednika. Pomoću njih pohranjuju se podaci kao što su ime za prijavu i lozinka pa se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenoj stranici.

Privremeni kolačići privremeno se pohranjuju na disku te se brišu nakon zatvaranja web preglednika. Pomoću njih web stranice pohranjuju privremene podatke kao što su npr stavke u košarici za kupnju.

Dolaze li kolačići isključivo s web stranice koju pregledavate?

Prema tome dolaze li kolačići sa stranice koju je korisnik posjetio ili potječu s drugih, partnerskih web stranica one koju gledate, kolačiće dijelimo u dvije kategorije.

“First party cookies”, odnosno kolačići prve strane dolaze s web stranica koje korisnik pregledava i mogu biti trajni ili privremeni. Web stranice te kolačiće upotrebljavaju za spremanje informacija koje će ponovo upotrebljavati kada korisnik sljedeći put posjeti stranicu.

Kolačići treće strane potječu od drugih, partnerskih web stranica one koju korisnik pregledava. Treće strane tako mogu prikupljati podatke o korisnicima različitih web stranicai upotrebljavati ih u marketinške i analitičke svrhe.

Kako dijelimo kolačiće ovisno o svrsi kojoj služe na web stranici?

Kolačiće svrstavamo u četiri kategorije, a to su nužni, statistički, marketinški te izvedbeni.

Nužni kolačići čine stranicu upotrebljivom omogućavajući osnovne funkcije kao što su navigacija stranicom i pristup zaštićenim područjima. Web stranica ne može ispravno raditi bez ovih kolačića.

Statistički, odnosno funkcionalni kolačići anonimnim prikupljanjem i slanjem podataka pomažu vlasnicima stranice da shvate na koji način posjetitelji komuniciraju sa stranicom. Na taj način vlasnici stranice mogu ju poboljšati i prilagoditi.

Marketinški, odnosno kolačići za oglašavanje koriste se za praćenje posjetitelja kroz web stranicu. Namjera je prikazivanje oglasa koji su relevantni određenom korisniku i u skladu s njegovim interesima. Potiču korisnika na sudjelovanje što je važno za izdavače i oglašivače trećih strana.

Izvedbeni kolačići omogućavaju web stranici spremanje željenih postavki korisnika kao što su postavke jezika i slično, time mu pružaju poboljšano i osobnije iskustvo.

Kakvim se kolačićima služimo na našoj web stranici?

Privremenim kolačićima koji istječu i automatski se brišu kada zatvorite Vaš web preglednik, a njima se služimo kako bismo unaprijedili korisničko iskustvo za vrijeme posjeta našoj stranici.

Trajnim kolačićima koji obično imaju datum isteka daleko u budućnost pa će tako I ostati u Vašem pregledniku dok ne isteknu ili ih ručno ne izbrišete. Njima se služimo kako bismo bolje razumjeli Vaše navike kao našeg korisnika i tako unaprijedili web stranicu prema Vašim navikama. Ova je informacija anonimna.

Na našoj web stranici nalaze se sljedeći kolačići:

  • consent – sistemski kolačić potreban za ispravan rad stranice
  • _ga – registrira jedinstveni ID koji se koristi za generiranje statističkih podataka o tome kako posjetitelj koristi web stranicu te određivanje svrhe njegovog posjeta, također služi sastavljanju izvješća o aktivnosti na web stranici za administratore web stranice te poboljšanju korisničkog iskustva, traje 2 godine.
  • _gid – naziv kolačića povezan je s alatom Google Universal Analytics, no nema dostupnih informacija tvrtke Google, ovaj kolačić navodno pohranjuje i ažurira jedinstvenu vrijednost za svaku posjećenu stranicu i traje 1 dan.


NAPOMENA: Web stranica www.smalt-it.hr neće proslijeđivati osobne podatke i e-mail adrese trećim stranama niti će pratiti aktivnosti korisnika izvan web stranice.